Σε ποιούς απευθύνεται:
Απευθύνεται σε εταιρείες, εκπαιδευτικούς χώρους, επαγγελματικές ομάδες και άλλα σύνολα ατόμων που διαμορφώνουν κοινότητες εντός του εργασιακού περιβάλλοντος.
Συνολική διάρκεια εκπαίδευσης
3 ώρες
Περιεχόμενο:
Μέρος 1ο – Θεωρία και Ψυχοεκπαίδευση:
• Σύντομη εισαγωγή στην νευροψυχολογία - Τι είναι το "stress response", γιατί ενεργοποιείται, τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και στο σώμα μας όταν ενεργοποιείται και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα. Η κατανόηση του μηχανισμού αυτού είναι απαραίτητη για την σωστή αντιμετώπιση των βασικών ψυχικών προβλημάτων.
• Εισαγωγή στην συμπτωματολογία. Πρωταρχική εκτίμηση: Πως να αναγνωρίζετε τα πρώιμα σημάδια και τα βασικά συμπτώματα των πιο συχνών ψυχικών προβλημάτων (κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, άγχος, διπολική διαταραχή, ψύχωση, προβλήματα με αλκοόλ ή ναρκωτικά). Εκμάθηση εργαλείων για "γρήγορο σκανάρισμα" συμπτωματολογίας. Οι γνώσεις αυτές είναι σημαντικές για να μάθετε πώς να ερμηνεύετε και να αποκωδικοποιείτε συμπεριφορές, ώστε να ανταποκρίνεστε στις συναισθηματικές ανάγκες.
Μέρος 2ο - Πρακτικό μέρος στις πρώτες βοήθειες:
• Πως να παρέχετε πρώτες βοήθειες σε κάποιον που βρίσκεται σε κρίση πανικού ή σε κίνδυνο. Εκπαίδευση στις βασικές αρχές των πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας (care, protect, comfort, support, provide, connect & educate) και στις βασικές δεξιότητες που τις συνοδεύουν (π.χ., γλωσσικές δεξιότητες).
• Mindfulness skills training: Εκπαίδευση και πρακτική στην ενσυνειδητότητα και σε βασικές τεχνικές χαλάρωσης (π.χ., προοδευτική μυϊκή χαλάρωση, διαφραγματικές αναπνοές, ασκήσεις γείωσης, σωματικές ασκήσεις, ασκήσεις απευαισθητοποίησης αγχογόνων καταστάσεων). Οι τεχνικές αυτές είναι απαραίτητες για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού, της αγχωτικής σκέψης και της καταθλιπτικής διάθεσης.
• Risk assessment and suicide prevention plan. Εκπαίδευση στην εκτίμηση της αυτοκτονικής συμπεριφοράς και στον σχεδιασμό πλάνου πρόληψης.
Παροχές του προγράμματος:
Βεβαίωση Παρακολούθησης