Στη παραλία με παιδιά; 12 προτάσεις για να διασκεδάσουμε με ασφάλεια!

Οι καλοκαιρινές επισκέψεις στην παραλία με τα παιδιά αποτελούν αδιαμφισβήτητα στιγμές χαλάρωσης, διασκέδασης και χαράς για μικρούς και μεγάλους! Εμείς σας έχουμε λοιπόν 12 προτάσεις για να προετοιμαστείτε για τις εξορμήσεις σας, να χαρείτε με ασφάλεια τον χρόνο με τα παιδιά σας αλλά και να είστε προετοιμασμένοι για τυχόν απρόοπτα που μπορούν να συμβούν. Η γνώση είναι δύναμη και η προετοιμασία το ατού σας για ξέγνοιαστες ώρες στην παραλία με τα παιδιά σας! 

  1. Ο ήλιος δεν είναι για χόρταση!

Γνωρίζατε ότι τα βρέφη κάτω των 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο; Το δέρμα τους είναι πολύ ευαίσθητο για τα αντηλιακά, επίσης είναι πολύ λεπτό και διαθέτει λίγη μελανίνη, την χρωστική που παρέχει κάποια προστασία από τον ήλιο. Επιλέξτε ώρες νωρίς το πρωί, πριν τις 10:00 ή αργά το απόγευμα, μετά τις 17:00 και ντύνετε το μωρό σας με ελαφριά ρούχα που καλύπτουν τα χέρια και τα πόδια, καθώς και ένα πλατύγυρο καπέλο που προστατεύει επαρκώς το πρόσωπο, τον λαιμό και τα αυτιά του μωρού.

Στα μωρά από 6-12 μηνών είναι πλέον ασφαλές να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με δείκτη προστασίας πάνω από SPF 30 στις ακάλυπτες περιοχές, 30 λεπτά προτού βγείτε έξω και να ξαναβάζετε το πολύ κάθε δύο ώρες ή μετά το κολύμπι. Καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11:00-17:00. Προσπαθήστε, το μωρό στην παραλία να βρίσκεται την περισσότερη ώρα υπό σκιά και κάτω από τον ήλιο να φοράει καπέλο που προστατεύει επαρκώς το πρόσωπο και το λαιμό του, καθώς και δροσερά, άνετα ρούχα με μακριά μανίκια.

Για τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύσετε το παιδί να προσέχει μόνο του. Προτιμήστε αντιηλιακά ανθεκτικά στο νερό, εύκολα στην εφαρμογή και βεβαιωθείτε ότι το παιδί γνωρίζει ότι πρέπει να βρίσκεται υπό σκιά, μεταξύ 10:00 και 16:00. Μην ξεχνάτε τα καπέλα και τα γυαλιά ηλίου!

Μην ξεχνάτε ότι ο ήλιος είναι και φίλος μας! Ειδικά για τα παιδιά, είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για την υγιή ανάπτυξη τους, καθώς ενεργοποιεί την παραγωγή βιταμίνης D! Για την παραγωγή επαρκούς ποσότητας βιταμίνης D απαιτείται καθημερινή έκθεση του προσώπου και των χεριών στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, για περίπου 15-20 λεπτά!

  1. Βρεγμένο κεφάλι ή καπέλο;

Πόσοι θυμάστε την γιαγιά και τον παππού σας να βρέχουν το καπέλο και να σας το φοράνε; Είναι αυτή σωστή τακτική; Η απάντηση είναι όχι… Μπορεί να αποβεί ακόμα και επικίνδυνη. Ο λόγος; Όταν στεγνώνουν τα μαλλιά, κάτω από ένα καπέλο, δημιουργούνται υδρατμοί, οι οποίοι (αν το καπέλο δεν έχει διχτάκι) εγκλωβίζονται ανάμεσα στο τριχωτό του κεφαλιού και στο καπέλο, με αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας του σώματος του παιδιού. Απότομη άνοδος της θερμοκρασίας, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θερμοπληξία, μια απειλητική κατάσταση για τα παιδιά. Να θυμάστε λοιπόν, ότι η λύση είναι είτε τακτικά βρεγμένα μαλλιά, είτε καπέλο όχι βρεγμένο στο κεφάλι!

  1. Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση!

Αν και «κλισέ» τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το νερό! Όσο τα παιδιά διασκεδάζουν στην παραλία είναι εύκολο να ξεχάσουν να καταναλώσουν ή να ενημερώσουν ότι διψούν. Επομένως πρέπει να τους υπενθυμίζετε συχνά ότι ήρθε η στιγμή να πιούν νερό και να φροντίζετε για την ενυδάτωσή τους. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να αποφύγουν την αφυδάτωση, η οποία μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, εάν δεν αποφευχθεί εγκαίρως.

  1. Το φαγητό δεν είναι για όλες τις ώρες!

Είναι κάτι που ακούμε από μικρά παιδιά αλλά πολλοί δεν γνωρίζουμε το λόγο. Εδώ ας καταρρίψουμε έναν «μύθο»: Υπάρχει η πεποίθηση ότι το κολύμπι με γεμάτο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό. Όμως δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική απόδειξη που να υποστηρίζει μια τέτοια πιθανότητα. Το κολύμπι αμέσως μετά το φαγητό δεν είναι από μόνο του επικίνδυνο, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε κράμπες στο στομάχι (αν και σπάνιο) λόγω του ότι το σώμα κατευθύνει αίμα στο στομάχι, για να βοηθήσει στη διαδικασία της πέψης. Ωστόσο, σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι περισσότεροι, μια κράμπα στο στομάχι δεν κάνει τους ανθρώπους να πνίγονται!

Διεθνείς οργανισμοί, συνιστούν τη χρήση κοινής λογικής, όσον αφορά στο κολύμπι μετά το φαγητό. Γενικότερα, η συμμετοχή σε οποιεσδήποτε έντονες δραστηριότητες μετά το φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, εμετό και κράμπες στο στομάχι, ειδικά αν το παιδί είναι κουρασμένο. Για τον λόγο αυτό κρατάμε το παιδί δίπλα μας μέχρι να νιώσει άνετα και να έχει «κατέβει» το φαγητό, αλλά και να ξεκουραστεί. Σε καμία περίπτωση όμως δεν συνίσταται να περιορίζουμε το παιδί στην ξαπλώστρα δίπλα μας, για 1-2 ώρες, μετά το φαγητό.

  1. Τσαντάκι Πρώτων Βοηθειών

Απαραίτητο περιεχόμενο, σε κάθε τσάντα θαλάσσης! Το «τσαντάκι» που δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ για αυτονόητους λόγους! Tip: αγοραστέ μικρές συσκευασίες ή δωρεάν δείγματα, για να χωράει παντού. Πρέπει να φροντίζετε, ώστε το τσαντάκι/φαρμακείο να μην εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες και σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία.

Συστήνεται να περιλαμβάνει:

  • Ένα τσιμπιδάκι
  • Αδιάβροχα τσιρότα
  • Αντισηπτικά μαντηλάκια
  • Ήπιο αντισηπτικό σπρέι (τύπου Octenisept)
  • Αντισταμινική κρέμα ή after bite / Αντιϊσταμινικό φάρμακο (ενδεικτικά Atarax, Fenistil, Aerius)
  • Κορτικοστεροειδές για τσιμπήματα – αλλεργίες (ενδεικτικά Betafusin, Fucicort)
  • Ενυδατική κρέμα για ερεθισμένο και ευαίσθητο δέρμα (τύπου Bepanthol)
  • Κρέμα για εγκαύματα ή after sun
  • Παρακεταμόλη
*Αν ακολουθείτε εσείς ή τα παιδιά σας φαρμακευτικές αγωγές, φρόνιμο είναι να συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας για την αντοχή των φαρμακευτικών σκευασμάτων στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και την έκθεση τους στον ήλιο. Επίσης, οι γνώστες διαπιστωμένων αλλεργιών να λαμβάνουν πάντα τα απαραίτητα μέτρα, όπως αυτά συστήνονται από τους θεράποντες ιατρούς.
  1. Ο κανόνας του «πάντα βλέπω και πάντα φτάνω»

Είναι πολύ σημαντικό να μην αφήνουμε τα παιδιά κοντά στο νερό χωρίς επίβλεψη, ακόμα και αν ξέρουν να κολυμπούν. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο πιο κοντά του πρέπει να είστε. Στα μικρά παιδιά (π.χ. 3 χρονών) συνιστάται η επίβλεψη αφής – δηλαδή, να μπορείτε να πιάσετε το παιδί ανά πάσα στιγμή απλώνοντας το χέρι σας, ακόμη και αν βρίσκεται στην ακροθαλασσιά. Φουσκωτά μπρατσάκια και βοηθήματα δεν αποτελούν σωστικά μέσα και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς επίβλεψη. Ορίστε με σαφήνεια τα όρια που επιτρέπεται να κολυμπάει και να βρίσκεστε πάντα δίπλα του στα πιο βαθιά νερά.

  1. Δεν υπερεκτιμώ τις δυνατότητες του παιδιού μου

Ειδικοί επισημαίνουν ότι πολλοί γονείς υπερεκτιμούν τις ικανότητες των παιδιών τους και ειδικά αν είναι δεινοί κολυμβητές, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν την επιτήρησή τους. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφεύγεται. Σε καμία περίπτωση τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν χωρίς επιτήρηση και θα πρέπει να είναι πάντα στο οπτικό μας πεδίο. Όσο πιο μικρά τα παιδιά τόσο πιο κοντά μας πρέπει να είναι.

  1. Επιλέγω παραλίες ή πισίνες με ναυαγοσώστη!

Η πρώτη ενστικτώδης αντίδραση ενός γονέα αν εντοπίσει το παιδί του να πνίγεται είναι να τρέξει να το βοηθήσει. Είναι πολύ σημαντικό όμως να έχουμε πάντα στο νου μας ότι ένας ειδικά εκπαιδευμένος διασώστης είναι ο μόνος που μπορεί, με ασφάλεια, να παρέχει αυτή την βοήθεια. Για το λόγο αυτό, να προτιμάτε παραλίες ή χώρους πισίνας με παρουσία ναυαγοσώστη, για την ασφάλεια όλων.

  1. Η γνώση και η οργάνωση είναι δύναμη!

Είναι θεμιτό να γνωρίζετε πριν την άφιξή σας σε μία παραλία για την οργάνωση και τις υπηρεσίες που προσφέρει, καθώς και την καταλληλόλητα ανά ηλικία. Για τα πιο μικρά παιδιά θα πρέπει να επιλέγονται παραλίες με ρηχά νερά, που θα προσφέρουν στο παιδί μεγαλύτερη ασφάλεια. Εάν επιλέγετε για τις εξορμήσεις σας πιο απομακρυσμένες παραλίες καλό είναι να έχετε πληροφορηθεί από πριν κοντινά μέρη, στα οποία θα μπορούσατε να αναζητήσετε βοήθεια. Όταν επισκέπτεστε για πρώτη φορά μια παραλία, καλό θα είναι να γνωρίζετε από πριν που βρίσκεται το πλησιέστερο φαρμακείο ή Κέντρο Υγείας. Αν ο προορισμός σας δεν είναι μία οργανωμένη παραλία με όλους τους κανόνες ασφαλείας, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και  να έχετε μαζί σας το κουτί πρώτων βοηθειών!

  1. Το κινητό το έχω φορτισμένο!

Στους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, πολύ συχνά ξεχνάμε να φορτίσουμε το κινητό μας. Όταν όμως προγραμματίζετε πολύωρες βόλτες με τα παιδιά σας (όπως η βόλτα στην παραλία) θα πρέπει να θυμάστε πάντα να έχετε το κινητό φορτισμένο. Ιδανικά, να έχετε μαζί σας έναν φορητό φορτιστή (power bank). Πολύ σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζετε ότι στον προορισμό σας υπάρχει επαρκές σήμα κινητής τηλεφωνίας!

  1. Ας γνωρίζει κάποιος ακόμα που είμαστε!

Ειδικά για οικογένειες που προτιμούν πιο απομακρυσμένες περιπέτειες, είναι σημαντικό κάποιος από τον περίγυρό σας να γνωρίζει τον προορισμό σας (π.χ. γιαγιάδες/παππούδες, αδέλφια κλπ), αλλά και περίπου την ώρα επιστροφής σας!

  1. Δεν ξεχνώ τις Πρώτες Βοήθειες!

Είναι πολύ σημαντικό κάθε γονέας και φροντιστής να γνωρίζει πως να παρέχει  βασικές Πρώτες Βοήθειες στο παιδί του. Να μπορεί με σύμμαχο την γνώση να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία οποιοδήποτε απρόοπτο. Στοιχεία δείχνουν ότι οι γονείς που έχουν εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες είναι μόλις κάτι παραπάνω από 20%. Οι βασικοί λόγοι είναι, είτε γιατί στην ταχύτητα της καθημερινότητας δεν βρίσκουν το χρόνο και το αναβάλουν, είτε γιατί δεν σκέφτονται ότι μπορεί να συμβεί κάτι στο δικό τους παιδί. Όπως λέμε όμως, η γνώση είναι δύναμη!

Μαζί, μπορούμε να κάνουμε τις πρώτες βοήθειες κουλτούρα ζωής! Επικοινωνήστε μαζί μας στο 2102206961 να οργανώσουμε ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών για παιδιά και βρέφη στον χώρο σας τις ώρες που σας βολεύει! Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ!

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *