Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μία ζωή!

Αυτό είναι το μήνυμα του εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Επανεκκίνησης Καρδιάς» που εορτάζεται στις 16 Οκτωβρίου. Θεσπίστηκε το 2012 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από το 2018 έχει αποκτήσει παγκόσμια διάσταση.

Η ημέρα αυτή στοχεύει στην βελτίωση της ενημέρωσης και την εκπαίδευση των πολιτών στην πρακτική της Καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) καθώς και στην χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).

Η καρδιακή ανακοπή, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι τα περιστατικά καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείων ανέρχονται σε περίπου 400.000 ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα περιστατικά ανακοπών συμβαίνουν με ποσοστό 73% σε ιδιωτικούς χώρους όπως στο σπίτι ή στην δουλειά και μόλις το 27% σε δημόσιους χώρους.

Ο μέσος όρος άφιξης των ασθενοφόρων πανευρωπαϊκώς ανέρχεται στα 9 λεπτά. Αυτό εξ ορισμού σημαίνει ότι αν δεν εφαρμοστεί κάποια τεχνική ανάνηψης, ακόμα και μετά από επιτυχή καρδιακή επαναφορά μετά την άφιξη των διασωστών, το θύμα πολύ πιθανόν να είναι εγκεφαλικά νεκρό.

9 στους 10 ανθρώπους που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή έξω από το νοσοκομείο χάνει την ζωή του. Η άμεση εφαρμογή ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους μπορεί να αυξήσει από δύο έως και τέσσερις φορές την επιβίωση και την καλή νευρολογική έκβαση ενός περιστατικού καρδιακής ανακοπής. Εάν εφαρμοστεί ΚΑΡΠΑ από τα πρώτα λεπτά μίας καρδιακής ανακοπής, το ποσοστό επιβίωσης μπορεί να φτάσει σχεδόν το 45%!

Πρώτες Βοήθειες μαθαίνουμε για τα παιδιά μας, την οικογένειά και τους συνανθρώπους μας! Όλοι οι πολίτες μπορούμε να σώσουμε μία ζωή!

Ελάτε μαζί να κάνουμε την εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών, κουλτούρα ζωής!

Συμπληρώστε την φόρμα επικοινωνίας εδώ και θα οργανώσουμε μαζί την εκπαίδευσή σας!

 

Jean-Philippe Empana et al, Incidence of Sudden Cardiac Death in the European Union, Journal of the American College of Cardiology, Volume 79, Issue 18, 2022, Pages 1818-1827, ISSN 0735-1097, https://doi.org/10.1016/j.jacc.2022.02.041

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *